dijous, 28 de gener del 2010

VIC I LES LLEIS D’EMPADRONAMENT

Article publicat al Diari Més

Vic i la seva comarca tenen aproximadament un 26% de taxa d’immigració (1 de cada 4 habitants són immigrants).

Aquests dies, l’Ajuntament de Vic ha estat notícia per la seva voluntat de no empadronar als immigrants irregulars del seu terme municipal, i a més donar compte a la policia d’aquesta situació.

Crec que és una llàstima que l’Ajuntament de Vic hagi estat notícia per aquest tema lligat a la immigració. I dic que és una llàstima perquè aquest Ajuntament és segurament l’Ajuntament de tot Catalunya que més i millor ha treballat per a la integració dels immigrants. Però malauradament això no és notícia.

La meva opinió és que cal respectar sempre la legalitat (és a dir tot el que faci l’Ajuntament ha d’estar subjecte al principi de legalitat), però també és evident que quan l’Ajuntament que millor ha fet les coses, i que està governat per diferents partits polítics pren aquestes decisions, és que alguna cosa no funciona. Que cal una reflexió profunda de quin és el model de gestió de la immigració que tenim, i fins i tot posar-lo en qüestió. Per tant replantejar la normativa a efectes de donar solució a aquesta nova realitat

No és just que davant un tema tant complex i tant delicat com és el de la immigració irregular, ràpidament tots els que s’autoproclamen progressistes del país hagin, carregat contra l’Ajuntament de Vic sense preguntar-se que està passant?.

Crec que els polítics hem de tenir opinió dels temes que preocupen a la ciutadania i més encara quan es tracta de temes tant delicats i que aixequen tanta polseguera.

La polèmica només vol dir una cosa: manca d’acord i diversitat d’opinions. I en un tema com el que ens ocupa caldria arribar al consens entre les forces polítiques i la ciutadania.

Personalment sempre he pensat que els que surten del seu país per buscar un futur millor per a ells i les seves famílies, han de ser tractats amb totes les garanties i treballar per a la seva integració a la comunitat d’acollida. Això vol dir tenir tots els drets però també totes les obligacions d’un ciutadà nacional.

El problema és si això s’aconsegueix amb la política Zapatero “de papeles para todos”, i la política de “vine a Espanya, que encara que hagis entrat de manera irregular per la frontera aquí ho arreglem tot”. Permetin-me que els digui que això és una barbaritat i en cap cas vetlla pels drets dels immigrants, ni garanteix una bona acollida, ni la consolidació del seu projecte migratori.

Què estem fent amb aquestes persones que han entrat irregularment a l’estat espanyol? Doncs molt senzill: pel fet de ser irregulars no poden tenir tots els drets. I la següent pregunta és: permetent la seva entrada sense control ens pensem que els ajudem?. Empadronant-los en pisos on hi consten centenars de persones que viuen explotades i de manera irregular, els estem realment ajudant?.

Cal ser clars en aquest tema. El problema no és l’Ajuntament de Vic, el problema és una mala política d’immigració, amb Lleis inoperants que no proporcionen els instruments necessaris ni a les administracions autonòmiques ni a les administracions locals per a la gestió de la immigració. El Sr. Zapatero i el seu govern socialista ha portat fins les darreres conseqüències la seva desorientació en política d’immigració. El seu narcisisme no li ha permès examinar altres models de gestió de la immigració que funcionen a la UE. Ara que n’és el president potser que s’acosti als nostres veïns, que primer tenen més experiència i segon han entès que cal un control dels fluxos migratoris.

Si realment volem ser solidaris, ajudar als que ho necessiten, i ser model d’integració, els fluxos d’immigració cal administrar-los en el temps, fent possible que la societat d’acollida pugui anar fent-se a aquesta nova realitat dels nou vinguts, i que des de el primer dia han de ser titulars de tots els drets i de tots el deures com qualsevol altre ciutadà.
Cal canviar les Lleis i reflexionar entorn a la política d’immigració. Criticar a l’Ajuntament de Vic és injust, ell no és el principal responsable. Com l’Ajuntament de Vic tots els Ajuntaments Catalans ens trobem sols davant una realitat que el govern socialista de l’Estat és incapaç de gestionar. Adopta una postura còmode, passa la responsabilitat als Ajuntaments però sense dotar-los dels mitjans per a solucionar-ho.